Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Bilbogen

Skal du købe ny bil, og skal denne være brugt, er der økonomiske fordele at hente. Dog skal du være opmærksom på, at der kan være rettigheder tilknyttet bilen, som følger med. Du skal derfor altid huske at tjekke, om der er rettigheder bundet til bilen, før du køber. Dette kan du gøre i bilbogen. Læs mere om bilbogen her.

Hvad er bilbogen?

Bilbogen er et landsdækkende dansk register, hvor du som køber har mulighed for at tjekke, hvilke rettigheder, der er bundet til en bil eller et andet køretøj. Registeret fungerer på den måde, at de personer, typisk långivere, som har rettigheder i køretøjer, selv kan registrere disse rettigheder, således at registret hele tiden er opdateret. Registrering af rettigheder sker via tinglysning.dk. Hvis du har udset dig din brugte drømmebil, er bilbogen altså stedet, hvor du – inden du underskriver slutseddel – skal tjekke op på bilen.

Du kan få adgang til bilbogen på tinglysning.dk, hvor du kan lave en forespørgsel på køretøjet. Den eneste, du skal bruge til forespørgslen, er bilens eller køretøjets stelnummer.

Hvad betyder det, at der er rettigheder i et køretøj?

De rettigheder, som kan være bundet i et køretøj, kan f.eks. være ejendomsforbehold, pant eller udlæg. Den måde, hvorpå der opstår rettigheder i et køretøj er, at den oprindelige køber har stillet selve bilen, altså bilens værdi, til sikkerhed for en långiver, for derimod at få lov til at låne en sum penge. Der kan både stilles sikkerhed i et køretøj til finansieringen af selve bilen – altså billånet – men også et almindeligt banklån ville kunne opnås med sikkerhed i et køretøj.

Problemstillingen opstår, når den oprindelige køber af bilen sælger bilen videre til dig. Hvis du ikke har tjekket bilbogen for rettigheder, kan du risikere at disse rettigheder får konsekvenser for dig. Hvis en långiver f.eks. har pant i din nye brugte bil, og den oprindelige køber ikke overholder sine låneforpligtelser, kan långiveren kræve bilen solgt, så denne får sin pant indløst. Det er dette scenarie, du sikrer dig imod, når du undersøger køretøjet grundigt i bilbogen, inden du køber den. 

Er der forskel på at købe brugt bil privat eller hos en forhandler?

Det korte svar er ja. Når du køber en brugt bil hos en forhandler, har du flere rettigheder, end hvis du køber din vens eller nabos bil. Køber du bilen af en privatperson, så aftales det typisk, at bilen købes som beset. Dette betyder, at du som udgangspunkt vil have svært ved at kræve penge tilbage, hvis der efterfølgende viser sig at være mangler ved bilen. Køber du derimod bilen af en forhandler, kan en sådan aftale ikke indgås til ulempe for dig som køber. Hos forhandleren vil du også være beskyttet af en 2-årig reklamationsfrist for retlige mangler.

Salg af brugt bil

Skal du sælge din brugte bil, er det afgørende dokument slutsedlen. En slutseddel er det samme som en købsaftale, men gælder kun for salg af brugte biler. Slutsedlen er en skriftlig kontrakt mellem køber og sælger, der beskriver alle væsentlige vilkår for handlen, herunder selve prisen, beskrivelse af bilen og overtagelsesdag.

Lav din slutseddel gratis hos Legal Desk her.